Online göz testi:

Olası görme sorunları için gözlerinizi kendiniz test ederek gözlüğe ihtiyaç duyup duymadığınızı anlayın.

Renk algısı

Renk algısı bozukluğu da, birçok görme bozukluğunda söz konusu olduğu gibi doğuştandır. Erkeklerde, kadınlarda olduğundan daha yaygındır.

Renk görme bozukluğu mu yoksa renk körlüğü mü? İki terim genellikle birbirinin yerine kullanılır. Fakat kalıtsal görme sorunları kesinlikle aynı değildir: Protanomali veya deuteranomali, bir kırmızı veya yeşil renk görme kusurunu ifade ederler. Bir başka deyişle, renklerin ancak özellikle doygun ve güçlü olduklarında algılanabildikleri anlamına gelir.

Farklı renklere karşı renk körlüğü anopsi olarak adlandırılır. Protanopi veya deuteranopi rahatsızlığı olan kişide, retinada kırmızıya veya yeşile yönelik renk reseptörlerinde eksiklik vardır ve bu iki renk parlak gri tonlar olarak algılanırlar. Ne yazık ki, bugün renk görme bozukluğu veya renk körlüğü için herhangi bir tedavi seçeneği yoktur. Gelgelelim, sık sık görülen ışık hassasiyeti renkli camlar kullanılarak hafifletilebilir.

  1. Eğer yukarıdaki görüntüde sadece 8 rakamını ayırt edebiliyorsanız, muhtemelen kırmızı-yeşil renk körlüğünüz var demektir. Eğer yukarıdaki görüntüde sadece 12 rakamını ayırt edebiliyorsanız, o zaman muhtemelen mavi-sarı renk körlüğünüz var demektir. Eğer yukarıdaki görüntüde 182 rakamını ayırt edebiliyorsanız, renk algınızın iyi olduğu söylenebilir.
  2. Eğer yukarıdaki 3 rakamını ayırt edebiliyorsanız, muhtemelen iyi bir renk algısına sahip olduğunuz+ söylenebilir.
  3. Eğer yukarıdaki görüntüde sadece 31 rakamını ayırt edebiliyorsanız, muhtemelen kırmızı-yeşil renk körlüğünüz olduğu söylenebilir.

Retina fonksiyonu

Retina, üzerinde çevremizin gösterildiği bir projeksiyon yüzeyidir. Işık patlamalarının neden olduğu elektriksel gerilimleri beyne iletir.

Amsler görme testi retinayı incelemek için kullanılır. Amsler çizgili kare (grid) testi, retinanın merkezini etkileyen hastalıklar tespit edilmesini sağlar. Sarı nokta hastalığı durumunda, bir gözün merkezi görme keskiyle tamamen veya kısmen kaybolur. Retinanın sadece merkezi etkilendiğinden, yanlardaki görme alanı işlevini kaybetmez.

Sarı nokta hastalığı profesyonel olarak tedavi edilmelidir. Eğer bu görme testinde sizi rahatsız eden bir şey olursa, lütfen göz doktorunuza görünün.

Amsler testi tehlikeli retina hastalıklarını tespit edebilir. Şimdi retinanızın fonksiyonunu test edin!

Görüntüye 30 cm uzaktan bakın. Eğer okurken gözlük kullanıyorsanız, lütfen gözlüğünüzü takın. Testi önce iki gözünüzle birlikte, sonra teker teker sağ ve sol gözünüzle yapın.

Aşağıdaki soruları yanıtlayın:

  1. Kareli zeminin ortasındaki küçük siyah kareyi görüyor musunuz?
  2. Kareye bakın. Hala çizgili kare örgünün bütününü görüyor musunuz?
  3. Kareli örgünün tüm çizgileri paralel ve siyah mı?

Eğer bir veya daha fazla soruyu ‘hayır’ diye yanıtladıysanız, hemen göz doktorunuzdan bir randevu almalısınız. Çünkü bu durum retinada meydana gelmiş anormal bir değişikliğin işareti olabilir. Testi ara sıra tekrarlayın!

Görme alanı

Görüş alanı olarak da adlandırılan görme alanı, kafamız dik durumdayken doğrudan ileriye baktığımızda gördüğümü şeydir.

Retinada gösterilen her şeyi kapsar. Burada şeyleri keskin olarak görüp görmediğiniz ve ayrıca ortamı algılamanız, fakat net bir şekilde ayırt edememeniz de önemli değildir.

Gözünün kenarında hızlı bir hareket algılayan kişiler hemen kafalarını o yöne çevirirler. Bu refleks, tehlikelere çabuk tepki göstermenize olanak verir. Şimdi görme alanınızın ne kadar derin olduğunu test edin!

  1. Önemli: Bu testte gözlük kullanmayın! Sağ elinize bir kalem alarak kalemi yüzünüzün önünde kol uzunluğunda tutun.
  2. Boşta olan elinizle sol gözünüzü kapatın. Doğrudan ileriye bakın; bakış yönünüzü muhafaza ederek uzattığınız kolunuzla kalemi hilal şeklinde sağa doğru yavaşça hareket ettirin.
  3. Kalemin görme alanınızdan kaybolduğu noktada durun. Eğer normal bir görme alanınız varsa, kolunuzun hareketin başlangıç noktasına 90° açıda olması gerekir.
  4. Şimdi uzattığınız kolunuzu, kalem görme alanınızda kayboluncaya kadar aynı şekilde vücudunuzun diğer tarafına doğru hareket ettirin. Şimdi açının biraz daha küçük bir açıda, yaklaşık olarak 60°, olması gerekir, çünkü burnunuz görme alanını sınırlandırır.

Eğer öngörülen açıya ulaşmadığınızı düşünüyorsanız, bir göz doktoruna görünmelisiniz.

Monitöre bakma rahatlığı

Monitör önünde çalışırken bazı basit önlemler ve özel bir bilgisayar veya yakın gözlüğü görme rahatlığınızı artırabilir. Burada monitörünüzün ayarları da bir rol oynar.

İşte veya boş zamanlarınızda, monitörünüzü sizi yormayacak ve daha rahat görmenizi sağlayacak şekilde ayarlayın!

  1. Farklı, net olarak ayırt edilmiş ve değişik 9 alanı görüyor musunuz? Sol alan tamamen siyah, sağ alan tamamen beyaz olmalıdır.
  2. Eğer böyle değilse, arzu edilen sonucu elde edinceye kadar parlaklık ve kontrast ayarlarını değiştirin.
  • Koltuğun yüksekliği, monitörün konumu gibi işyerinizdeki çalışma koşullarınızı ergonomik olarak ayarlamak için zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
  • Gözlerinizin kurumasını engellemek için gözlerinizi düzenli olarak kırpmayı unutmayın.
  • Monitörünüzdeki font boyutunu, her şeyi rahatça ve gözünüzü yormadan okuyabileceğiniz şekilde ayarlayın.
  • Arada sırada başınızı ekrandan çevirin veya küçük molalar verin; kısa molalar göz kasnaklarınızın rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Monitörünüzü gözlerinizden yaklaşık 50 cm uzağa yerleştirin.
GÖZLÜKÇÜ BUL

Yakınınızdaki Rodenstock gözlükçüsü.

Dünyanın her yerindeki Rodenstock iş ortağı gözlükçülerde çok çeşitli Rodenstock ürünleri sizi bekliyor. Deneyimli gözlükçüler, mükemmel camı bulmanızda size yardımcı oluyorlar. İzin verin tavsiyede bulunalım.
GÖZLÜKÇÜ BUL